Νορβηγία: Απόρριψη έργου αιολικής ενέργειας προς όφελος των άγριων ταράνδων


Περίπου 35.000 άγριοι τάρανδοι ζουν στα νότια βουνά της Νορβηγίας, αποτελώντας τους τελευταίους βιώσιμους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι η προστασία των ζώων έχει
προτεραιότητα, απορρίπτοντας την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 120 μεγαβάτ που θα μπορούσε να βλάψει τους άγριους πληθυσμούς, σύμφωνα με το Reuters.
Το αιολικό πάρκο είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει την οικονομία στον αραιοκατοικημένο δήμο, αλλά θα βρισκόταν επίσης εντός εθνικού δρυμού όπου ζουν οι τάρανδοι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η κατασκευή του.
Άλλες απειλές για τις αγέλες των άγριων ταράνδων περιλαμβάνουν την κατασκευή εξοχικών κατοικιών, δρόμων, δεξαμενών και σιδηροδρόμων. Ενδεικτικά, το Νοέμβριο του 2017, οκτώ εμπορευματικές αμαξοστοιχίες σκότωσαν περίπου 110 ταράνδους στη Νορβηγία μέσα σε μια εβδομάδα. Η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει εισβάλει τον βιότοπο των ταράνδων και τα πλάσματα υποφέρουν, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή, με τις πιο συχνές καταψύξεις και αποψύξεις των χειμερινών βοσκοτόπων έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό των ταράνδων, ιδιαίτερα στον αρκτικό βορρά.
Περίπου το 99% των εγχώριων ενεργειακών αναγκών της Νορβηγίας καλύπτεται από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα υδροηλεκτρικά φράγματα. Παράγοντας πλεονάζουσα ενέργεια, η χώρα εξάγει ενέργεια σε άλλα σκανδιναβικά κράτη και την Ολλανδία. Το 2017, η Νορβηγία ενέκρινε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 141 μεγαβάτ στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτι που έκανε την πρόσφατη απόφαση πιο εύκολη.            naftemporiki.gr