«Μαγειρεύουν» τον... λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες...

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» με τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να προκύψει ο τελικός λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει μέσα στον...

επόμενο μήνα. Θα προσδιοριστούν τα βάρη με τις αναδρομικές εισφορές (υπέρ εφάπαξ και επικούρησης), αλλά και η διασταύρωση των εισοδημάτων του 2015 με αυτά που δηλώθηκαν για τη χρήση του 2016.

Συγκεκριμένα, αρχικά θα καταλογιστούν οι επιπλέον εισφορές σε όσους πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου για την κάλυψη του επικουρικού (7%) αλλά και του εφάπαξ (4%). Τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε 11 δόσεις. Παράλληλα θα πρέπει να υπολογιστούν οι επιπλέον εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη σε όσους εμφάνισαν αύξηση κερδοφορίας μέσα στο 2016 όπως προέκυψε από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βρει τρόπο διευκόλυνσης των ασφαλισμένων, καθώς θα προκύψουν περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι θα χρειαστεί να καταβάλουν ακόμη και τη διπλάσια ή τριπλάσια δόση σε σχέση με αυτή που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Τέλος, το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ πρέπει να σχεδιάσει μοντέλο συμψηφισμού (ή και επιστροφών) των εισφορών για όσους εμφάνισαν μείωση κερδών στη χρήση του 2016. Αν η μείωση είναι σημαντική, θα προκύψουν ακόμη και ασφαλισμένοι που θα δικαιούνται επιστροφή εισφορών, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί.

Το πιθανότερο είναι ότι τα ποσά προς επιστροφή θα κρατηθούν ως «έναντι» για τις οφειλές ακόμη και της επόμενης χρονιάς ή θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες υποχρεώσεις, καθώς ο αριθμός των επαγγελματιών με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των στοιχείων και τον καταλογισμό των εισφορών συγκεντρώσει τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τα κέρδη του 2016... http://nonews-news.blogspot.gr