Ο Πειραιάς της μιζέριας, της εξαθλίωσης και της μεγάλης ανεργίας!

Πόσο εύκολα, αλήθεια, μπορεί μια δημοτική Αρχή, η οποία εξελέγη υποσχόμενη 30.000 νέες θέσεις εργασίας και μετατροπή της
πόλης σε διεθνές οικονομικό κέντρο, να επαίρεται σήμερα ότι προσφέρει συσσίτια και βοηθήματα και μάλιστα με αποκλειστική ενίσχυση μιας συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρίας, η οποία ανήκει στον ιδρυτή και «ψυχή» του συνδυασμού, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, αν κάποιος γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στον Πειραιά! Σε μια πόλη στην οποία η έλευση του τραμ έχει μετατρέψει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες σε θαλάμους αερίων για οδηγούς και πεζούς, σε μια πόλη στην οποία η κυκλοφοριακή συμφόρηση εγγίζει τα όρια της τρέλας και η δημοτική Αρχή δεν έχει άλλο έργο να παρουσιάσει εκτός από τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου, η ανεργία, η ανέχεια, η πείνα και η δυστυχία έχουν φτάσει στο κόκκινο.

Είχαμε πολύ καιρό να κατέβουμε στον Πειραιά και ο περίπατος -που λέει ο λόγος- στο κέντρο και το λιμάνι μάς άφησε άφωνους!

Δεν ξέρουμε αν το τραγούδι «Κάθε λιμάνι και καημός» πρέπει να γίνει σλόγκαν στον Πειραιά, αλλά μόνο καημός ταιριάζει στις εικόνες που είδαμε και φωτογραφίσαμε. Δεν είδαμε γωνιά, πεζοδρόμιο, πέρασμα, στέκι όπου να μην υπάρχουν επαίτες, άστεγοι, τρωγλοδύτες, που σε πλησιάζουν και σου ζητούν ελεημοσύνη. Ούτε στον Τρίτο Κόσμο τόση φτώχεια!
Μόνο στην καφετέρια όπου καθίσαμε στο κέντρο μάς επισκέφθηκαν περισσότεροι από 10 επαίτες, λαθρέμποροι και αλλοδαποί λαχειοπώλες και μικροπωλητές.

Στρωσίδια καταμεσής της λεωφόρου, πλάι σε εγκαταλειμμένα περίπτερα, στρωσίδια μπροστά σε θεόκλειστα πρώην πολυκαταστήματα, κουφάρια τεράστιων ποντικών, θύματα των τροχών ή των καλοθρεμμένων αδέσποτων γάτων συνθέτουν εικόνα του Λονδίνου το οποίο περιέγραφαν οι συγγραφείς της εποχή του Ολιβερ Τουίστ! Στην κεντρική πλατεία Κοραή δεσπόζει το γιαπί που -λένε ότι- θα στεγάσει τα δικαστήρια, σκεπασμένο με ένα τουλπάνι-σχέδιο, μέσα στη γλίτσα, όπως και τα άλλα τουλπάνια, σε άλλα παρατημένα κτίρια ή γιαπιά, με τα οποία η δημοτική Αρχή «άλλαξε την εικόνα της πόλης».

Οι βρισιές στον «αιώνιο» και οι εντολές του «αφεντικού»
Στην πλατεία Αλεξάνδρας είδαμε περίφραξη και μάθαμε ότι η πλατεία -που οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές είχαν πράγματι εγκαταλείψει- αναπλάθεται.

Λεπτομέρεια με σημασία: Στην εν λόγω πλατεία στεγάζεται η Ανώνυμη Ποδοσφαιρική Εταιρία του ουσιαστικού αρχηγού της δημοτικής Αρχής. Κι ακόμη μια λεπτομέρεια, κι αυτή με σημασία: Δίπλα, ακριβώς, από τη Λέσχη της ΠΑΔ, στον τοίχο, υπάρχουν γραμμένα χυδαία συνθήματα (με ονόματα) εναντίον προέδρων του «αιώνιου αντιπάλου»!

«Γιατί δεν τα σβήνει ο δήμαρχός σας;» ρωτήσαμε τη φίλη που μας συνόδεψε στη βόλτα, την Κυριακή των Βαΐων, για ψαράκι στην Πειραϊκή.
«Προφανώς το ανέφερε στο αφεντικό και έλαβε εντολή να μην τα πειράξει!» μας είπε…

Μάθαμε, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος αλλά και ο αρχηγός είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη με αστέγους, πειναλέους και επαίτες, και επίκειται αντικατάσταση της αρμόδιας αντιδημάρχου, η οποία αποσκίρτησε προεκλογικά από την παράταξη του τέως δημάρχου (ο οποίος την είχε κάνει αντιδήμαρχο) και πήρε «μεταγραφή» για τον συνδυασμό του προέδρου της ΠΑΕ… Επιστρέφοντας στην πολύβουη Αθήνα πήραμε μαζί την εικόνα του Ναυτικού Ομίλου, με το μικρό νησάκι. Στη βεράντα του ήπιαμε τον καφέ μας και κοιτάξαμε, με θλίψη, τις φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει στον Πειραιά…

δημοκρατια