«Αντιμετωπίστε με σοβαρότητα τους ζωόφιλους»

Προ μηνός, στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλαδική-Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διοργάνωσε μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα τον νόμο, τα ζώα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων προς αυτά.

Χάρη στις ενέργειες της προέδρου της Ομοσπονδίας, Αν. Βυσσίνου-Μπομπολάκη, στην ημερίδα παρευρέθησαν και μίλησαν πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί και πανεπιστημιακοί, που είπαν πράγματα πολύ σημαντικά.
Πιστεύοντας ότι αυτά θα ήταν σκόπιμο να τύχουν ευρύτερης δημοσιότητας, δεν περιοριστήκαμε στο -αναγκαστικά σύντομο- ρεπορτάζ την επομένη της ημερίδας, αλλά δημοσιεύσαμε εκτενή αποσπάσματα δύο, μέχρι τώρα, ομιλιών.
Σήμερα κάνουμε το ίδιο με μια τρίτη, την ομιλία της αντεισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, Ειρήνης Χρυσογιάννη.
Εστιάζοντας στο τμήμα εκείνο που αναφέρεται στη στάση των αστυνομικών και στην ανάγκη συνεργασίας τους με τους ζωόφιλους και τα σωματεία τους.
Σας συνιστώ να το διαβάσετε.
«Σήμερα έχω την εντύπωση ότι βάλαμε λίγο την αστυνομία και τα όργανά της στο απόσπασμα. Δεν τους αξίζει. Πιστέψτε με, δεν τους αξίζει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών και τον νόμο γνωρίζει και τον εφαρμόζει.
Είναι πάρα πολύ λίγοι οι αστυνομικοί οι οποίοι σήμερα εξακολουθούν και ζητούν το παράβολο των 100 ευρώ γιατί κάποιος πάει και τους λέει “θα υποβάλω έγκληση”, και αυτός ο αστυνομικός θα πρέπει, κατά την άποψή μου, ακόμη και πειθαρχικά να τιμωρείται από τον προϊστάμενό του, γιατί αγνοεί τα στοιχειώδη, αγνοεί να κάνει τη δουλειά του.
Υπάρχουν, λοιπόν, αστυνομικοί, οι οποίοι αποτρέπουν τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων, εξακολουθούν και τους χαρακτηρίζουν ακόμη γραφικούς και αργόσχολους -τους έχω ακούσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς ακόμη και σήμερα το 2016, και εδώ θέλω να τονίσω πραγματικά ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι οι οποίοι από το υστέρημα του χρόνου τους στην κυριολεξία διαθέτουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για την προστασία των ζώων.
Είναι άνθρωποι επαγγελματίες, που δουλεύουν σκληρά, αλλά έχουν ένα περίσσευμα αγάπης για τα υπόλοιπα όντα αυτού του πλανήτη.
Η συντριπτική, λοιπόν, πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει τη δουλειά της.
Ολους τους υπόλοιπους ας τους απομονώσουμε.
Ομως, εγώ προσωπικά σαν εισαγγελέας δεν μπορώ να δεχτώ από κανέναν αστυνομικό ένα αδίκημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα, να το σταθμίζει την ώρα που του καταγγέλλεται.
Οφείλει να ενεργήσει άμεσα, όπως θα ενεργούσε σε κάθε άλλο αδίκημα, για το οποίο λαμβάνει γνώση και το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα.
Δηλαδή τι; Ο κ. Θεοφανίδης το εξέθεσε πολύ παραστατικά. Να ξεκινήσει άμεσα την αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση, κι αν είναι δυνατόν, να οδηγήσει το έγκλημα στο Αυτόφωρο.
Στην αυτόφωρη διαδικασία. Βεβαίως, συλλέγοντας όλο εκείνο το υλικό.
Κι εδώ έχει έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο. Και θα πρέπει να τον αποδεχτεί σαν ισότιμο σύμμαχο στη διακρίβωση των εγκλημάτων αυτών.
Τα φιλοζωικά σωματεία και τους εκπροσώπους.
Πρέπει πια να πάψουμε εμείς οι δημόσιοι λειτουργοί, οι λειτουργοί της Πολιτείας, να είμαστε καχύποπτοι.
Πίσω από κάθε σωματείο, πίσω από κάθε μη κυβερνητική οργάνωση δεν κρύβεται κι ένας απατεώνας.
Υπάρχουν άνθρωποι πραγματικά σοβαροί και ταγμένοι σ' αυτό το οποίο έχουν επιλέξει εθελοντικά να κάνουν.
Πρέπει, λοιπόν, να τους αντιμετωπίζουμε σοβαρά, να προστρέχουμε στη βοήθειά τους και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που είναι σήμερα εδώ έχουν βοηθηθεί πάρα πολύ στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων την ώρα της κρίσης.
Δηλαδή, την ώρα που έχουν τα ζώα τα κακοποιημένα, τα ταλαιπωρημένα, τα φιλοζωικά σωματεία προσέτρεξαν και τους προσέφεραν τη βοήθεια που χρειάζονταν».

Οι υποχρεώσεις των δήμων

«Θα εκφράσω πραγματικά τη θλίψη μου για την απουσία των θεσμικών αυτών οργάνων. Των δήμων.
Πού είναι κάποιος εκπρόσωπος σήμερα του δήμου; Με τη μορφή της εισήγησης. Με τη μορφή της παρέμβασης, με τη μορφή ενός σύντομου απολογισμού των δράσεων που έχετε κάνει.
Γιατί η Πολιτεία σάς έχει αναθέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.
Να ακούσουμε κάποιες καλές πρακτικές. Γιατί ακούμε πάντα για τις κακές πρακτικές του Δήμου Σερρών.
Που σε ένα κυνοκομείο πρόβλεψης 60 ζώων υπάρχουν 600.
Οπου ένας δήμαρχος έβγαινε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, και μιλούσε δημόσια για ευθανασία.
Κι έμεινε ατιμώρητος. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Εχουμε τα παραδείγματα του Δήμου Κοζάνης. Κακά παραδείγματα.
Σαφώς και δεν είναι αυτή η κατάσταση σε όλους τους δήμους.
Ας δούμε όμως και τις καλές πρακτικές. Ας φύγουμε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι.
Να ακούσουμε το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είχε την καλοσύνη να μας φιλοξενήσει σε αυτήν την τόσο ζεστή αίθουσα.
Τι κάνει για τα αδέσποτα τα οποία ταλαιπωρούν τους κατοίκους της πόλης μας; Είναι εμβολιασμένα; Είναι στειρωμένα;
Είναι μεγάλη η ευθύνη των δήμων πραγματικά και θα πρέπει να αναλογιστούν -δεν λέω ότι παίρνουν ΤΑ κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την ελληνική Πολιτεία.
Ομως οφείλουν τουλάχιστον τα χρήματα αυτά να τα διαχειρίζονται για τον σκοπό για τον οποίο τα εισπράττουν». http://www.efsyn.gr